Capella de la Mare de Déu del Remei.

Fotos: Isidre Puig
Fotos: Isidre Puig

L’hotel Sant Vicenç està situat a l’indret d’una abundosa deu d’aigües termals usada des de temps antics, com ho prova l’esment d’uns banys en un document de l’any 965.

La familia Pal, oriünda de Bescaran i propietària del Mas de Sant Vicenç des de mitjan segle XVI, hi establí un hostal per als anants i vinents del camí ral de La Seu d’Urgell a Puigcerdà.

L’any 1775 Bartomeu Pal comprà el dret sobre les aigües termals i transformà l’hostal en balneari, al servei del qual s’aixecà una capella dedicada a la Mare de Déu del Remei.

Un seu descendent, Antoni Pal i Solé, emprengué la construcció d’un nou edifici dotat d’amplies i modernes instal.lacions, inaugurat l’any 1870. Funcionà com a balneari fins a l’inici de la Guerra Civil de l’any 1936, en què fou incautat i convertit en hospital.

Acabada la guerra i destrossades les instal.lacions, es reprengué l’activitat a l’edifici antic, el qual la familia Pal actual ha anat adaptant, sense perdre el seu caràcter, en un acollidor hotel familiar.

 

Font:http://www.hotelsantvicenc.com/catala/index.htm

La Capella de la Mare de Déu del Remei és un edifici de planta rectangular que consta de tres trams separats per pilastres, el primer i el presbiteri coberts amb volta de canó i el central amb volta d'aresta, amb una finestra en la cara orientada al sud. Un fris motllurat recorre la part superior dels murs laterals, a excepció del primer tram. A la dreta del presbiteri s'obre la porta d'accés a la sagristia. Exteriorment la capella destaca per la seva alçada i austeritat, amb una porta senzilla sense cap mena de decoració i un petit òcul al damunt. Remata el extrem superior de la teulada una espadanya que alberga una petita campana.

 

Font:http://www.caem.udl.cat/Base/KArquit/Cataleg/Branques/Alt%20Urgell/BanysStVicenc.htm

Agraïment: Bisbat d'Urgell
Agraïment: Bisbat d'Urgell