Ermita de Sant Antoni del Tossal

Sant Antoni del Tossal, conegut a la zona simplement com Sant Antoni, és una ermita ubicada pràcticament al límit fronterer dels termes d'Alàs i Cerc i la Seu d'Urgell, en l'indret anomenat el Tossal.

La capella, que va ser acabada cap a finals de la dècada de 1920, és una construcció moderna que consta d'una sola nau, amb un cor i un altar que és presidit per una figura de Sant Antoni de Pàdua. L'edifici s'acaba per la seva part alta en forma de cúpula amb una creu. Tot l'altar major és recobert d'un acurat mosaic de pedra petita.

Està situada en una excel·lent talaia que s'aixeca damunt la plana de la capital urgellenca i rodalies. Això fa que es divisi des de qualsevol indret dels termes esmentats sorprenen al viatger per la seva blancor i forma arquitectònica que fa que molts identifiquin en la llunyania aquesta construcció com un observatori meteorològic.

 

Llegenda de l'ermita

 

Antoni Secases, un antic veí de la zona, fou l’autèntic mecenes de l'obra. Les circumstàncies el van dur, com a molts altres, a viatjar cap a les Amèriques, on diuen va fer fortuna. En un viatge de tornada cap a Catalunya, força complicat, en el qual una tempesta va posar en seriós perill la seva vida, l'home ja es pensava el pitjor i s'encomanà com a darrer remei a Sant Antoni, al que va prometre que si se'n sortia d'aquella construiria una ermita consagrada al Sant del que ell mateix en duia el nom. Tot indica que Sant Antoni va escoltar els seus desitjos fent-lo arribar sa i estalvi de nou a l'Alt Urgell i, és clar, havia de complir llavors la seva promesa.

De fet no va tenir temps de veure l'obra acabada i va deixar el llegat, l'encàrrec i la responsabilitat de construir la capella en mans d'un tal doctor Dou i del farmacèutic de la Seu, López Riberaigua, els quals van acomplir els desitjos d'Antoni Secases. Ara, una làpida a l'església de l'ermita de Sant Antoni del Tossal recorda el nom d'aquest home, les restes del qual reposen des de fa més de 70 anys en un panteó del cementiri d'Alàs.

 

Cada 13 de juny, dia de Sant Antoni de Pàdua, s'hi celebra l'aplec

 

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_de_P%C3%A0dua