Església parroquial de Sant Serni.

Retaule de Sant Miquel Arcàngel, procedent de l'església de Serinyana.
Retaule de Sant Miquel Arcàngel, procedent de l'església de Serinyana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La imatge que es venerava del sant patró a l'església d'Ogern era la mateixa de l'altar major de la parròquia de la Salsa i que posteriorment fou traslladada a la nova parròquia.

Els avantpassats d'aquesta contrada sostenien que el patró d'Ogern havia passat per aquestes terres i ho prova el fet que altres parròquies properes el veneren com a patró i per a certificar encara més aquesta creença, pujant pel corrent de Baell, aigües amunt, abans d'arribar a la popular font Freda, hi ha un lloc conegut popularment com el pas de sant Serni. En aquest lloc s'hi troba una roca que té una marca de quan sant Serni s'hi va seure per descansar, també les seves petjades són testimoni de l'anar i venir del bon bisbe tot predicant la bona nova.

 

La festa s'ha celebrat al llarg dels anys amb molta solemnitat, tot i que l'esplendor d'anys endarrere ha quedat diluïda. El nomenament de priors, el cant dels goigs o el repartiment del panelló o pa beneït a raó de quatre per al rector, tres per als capellans presents, dos a cada escolà i un a cada persona assistent, eren alguns dels actes que revestien major solemnitat anys endarrere.

 

Avui la festa se celebra el diumenge següent al dia 29 de Novembre.

 

Font: Calendari Tradicional de les comarques de Lleida de Joan Bellmunt i Figueras.