Església de la Mare de Déu dels Angels (Convent dels Escolapis)

Foto: Isidre Puig
Foto: Isidre Puig

L'església de la Mare de Déu dels Àngels està situada dins de l'antic conjunt conventual dels Escolapis. És un edifici de tres naus, separades per arcs de mig punt sobre pilars. Cada nau està dividida en tres trams. La nau central és més ampla i de major alçada, en el seu primer tram està ubicat el cor, a l'altre extrem està el presbiteri, que és un espai quadrat més estret que la nau i de menor alçada.

 

L'església està coberta amb voltes de creueria a excepció del primer tram cobert amb volta d'aresta. Les voltes de la nau central descansen sobre culs de llàntia. L'edifici és fruit de diverses ampliacions i modificacions. De fet al tercer tram de la nau central, que precedeix al presbiteri, trobem a la clau de volta de la coberta la data de 1583. Per tant aquest temple, de finals de segle XVI, seria anterior a la fundació dels Escolapis a Oliana, que data de 1686.

 

Entenen que aquesta fundació reutilitzaria la capella que posteriorment s'ampliaria amb un altre tram als peus, cobert amb volta d'aresta. Dissenyant, a la vegada, una nova façana, amb una portalada dovellada, flanquejada per dues finestres i dos grans contraforts, que perfilen la nau central i als extrems dos òculs que il·luminen les naus laterals; al damunt trobem una fornícula i un altre òcul, que dóna llum a la nau central. Una façana austera i senzilla que segons la dovella central del portal és de 1797.

 

Possiblement és a finals del segle XVIII quan els Escolapis amplien bona part de l'edifici i edifiquen dependències al damunt mateix de l'església. El resultat és una construcció de planta rectangular amb coberta de doble vessant que presenta la façana principal presidida per l'accés al temple, emmarcada a la part superior per diverses finestres i balcons.

 

Font: http://www.caem.udl.cat/Base/KArquit/Cataleg/Branques/Alt%20Urgell/ConvOli.htm