Ermita de Santa Fe

La muntanya de Santa Fe a Organyà, l'ermita és al cim a la dreta.
La muntanya de Santa Fe a Organyà, l'ermita és al cim a la dreta.

A ponent de la vila d’Organyà s’aixeca imponent i majestuosa una muntanya: és la muntanya de Santa Fe. A dalt de la muntanya, a 1.207 metres d’altitud, hi ha l’ermita on se venera la Santa que dóna nom a la muntanya.

Santa Fe era una donzella que va sofrir martiri a la seva ciutat natal, Agen, ciutat francesa de d’Aquitània, situada a la vora del riu Garona, entre Tolosa i Bordeus, en temps de l’emperador romà Dioclecià.

El dilluns de la segona Pasqua pugen a veure la Santa pel camí que travessa el bosc de pins que cobreix la falda de la muntanya. Al matí, una mica tard, perquè hi pugi ésser tothom que vulgui, s’hi celebra la missa, i en haver acabat es canten els goigs de la Santa.

Les mares prenen unes gotes d’oli de la llàntia i les posen a l’interior de les orelles dels seus infants. Diuen que evita la sordera.

Havent acabat la funció de l’ Església, l’Ajuntament, que és l’administrador del bosc de Santa Fe i s’encarrega de la conservació i arranjament de la de la casa i de l’ermita de la Santa, reparteix, per mitjà d’un empleat, el pa beneït, lliurant-ne un a cada un dels assistents a l’ aplec. A continuació la gent dina.