Capella de la Mare de Déu de la Pietat

El Castell d'Orcau
El Castell d'Orcau
Restes de la Capella
Restes de la Capella

Foto: Flickr

El castell d’Orcau, situat al cim del turó d’Orcau (887 m d’alt), que en part aprofita com a paret la mateixa roca del sòl, es conserva el traçat del recinte, amb una torre circular cantonera i una bestorre en un altre extrem, així com fragments dels llenços que les enllaçaven.

 

La Mare de Déu de la Pietat és l'antiga capella del castell d'Orcau. És romànica, i està profusament decorada a l'estil de les esglésies del segle XI, amb decoració llombarda. Anteriorment havia estat advocada a Santa Maria.

El 1074 és ja esmentada aquesta eglésia, com a Santa Maria de Orkal, i més tard és profusament documentada. Fou parròquia fins que aquesta es traslladà al temple de Santa Maria de baix el poble. El 1758 ja està documentada dedicada a la Mare de Déu de la Pietat, i consta a les relacions del moment com a ermita.

 

Aquesta església, com tot el castell, rebé molts desperfectes  el 1938, en haver-s'hi instal·lat una fortificació militar de l'exèrcit franquista. Anys més tard, el 1962, s'ensulsiaren la façana de migdia i la volta, quedat en ruïnes tota l'església. Tanmateix, romanen dempeus més de la meitat de l'absis i de la façana de ponent, i tot el mur nord.

 

Es tracta d'un temple d'una sola nau, que era coberta amb volta de canó, capçada per un absis amb decoració llombarda, i amb la nau segmentada en quatre trams gràcies a tres arcs torals. Per l'aparell, ben disposat però relativament petit, es pot concloure que és obra de la segona meitat del segle XI. Ara bé, els basaments de llevant presenten murs ciclòpies i fragments d'opus spicatum, que remeten a èpoques anteriors.