Ermita de Nostra Senyora de Bonrepòs.

El santuari de la Mare de Déu de Bonrepòs està situat dins del terme de Gavet de la Conca. Pertanyia a l'antic terme de Sant Salvador de Toló , i és al vessant nord d'una carena que enllaça la Serra de Comiols amb el Montsec de Rúbies, a l'extrem nord de la serra denominada lo Tamany, prop del límit sud dels termes esmentats, però dins del terme de Vilanova de Meià.

 

Té l'origen en un ermitatge datable almenys al segle XI, coincident en el temps amb la conquesta del territori d'Arnau Mir de Tost als alarbs. La seva fundació és explicada en una llegenda, explicada en un apartat posterior.

Fou un priorat premonstratès, donat al monestir de Bellpuig de les Avellanes el 1205. El monestir mare hi destinà tres canonges i algunes donades (monges) per a la cura i servei del santuari i hostaleria annexa.

 

El 1224 fou donat a l'hospital premonstratès de Sant Nicolau de Fondarella, i segurament la comunitat de Bonrepòs també hi passà. El títol de prior, però, restà fins al segle XVIII sempre en mans d'un canonge de Bellpuig de les Avellanes. Dels canonges que hi residien, entre un i tres, s'encarregaren de la parròquia de Santa Anna de Montadó. Els canonges de Bellpuig de les Avellanes hi romangueren fins el segle XIX; amb les desmortitzacions d'aquell segle passà a mans de particulars. En època medieval, tingué la consideració de quadra.

 

Actualment hi ha un alberg de muntanya, que pertany a la Diputació de Lleida. Les restes de la seva església de santa Maria són al costat de la masia actual.

 

Font: wikipedia.org

Agraïment. Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.
Agraïment. Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.