RECULL DE GOIGS DE LA VALL FOSCA.

La Vall Fosca és, juntament amb la Conca de Tremp, o de la Conca de Dalt i la Conca d'Ellà, una de les unitats que configuren la comarca del Pallars Jussà. Sovint és anomenada també Ribera de Flamisell i Vall de Capdella.

Constituïda fonamentalment pel terme municipal de la Torre de Capdella, inclou geogràficament una part del municipi de Senterada. Històricament, però, eren tres els municipis existents en l'actual de la Torre de Capdella: Mont-rós, la Pobleta de Bellveí i el mateix de la Torre de Capdella, però d'una extensió menor que l'actual.

 

Històricament lligada a l'Alta Ribagorça per la seva pertinença, en part, a la baronia d'Erill, amb el decurs dels segles va anar establint la major part de les seves relacions de tot tipus amb les poblacions pallareses de la Pobla de Segur, Salàs de Pallars, Talarn i Tremp, allunyant-se així de la influència ribagorçana. Aquest fet és el que motivà la seva adscripció al Pallars Jussà en el moment de l'establiment de la divisió comarcal de Catalunya.

La Vall Fosca és una vall pirinenca de formació glacial per on discorre el riu Flamisell i situada a la part nord de la comarca del Pallars Jussà. Rep el nom de "Fosca" pels forts pendents de les muntanyes que la formen, que propicien que el sol es pongui d'hora i la llum escassegi aviat.


Està constituïda, a la part nord, per més de vint estanys sota pics de més de 2.500 m d'altitud.


Hi ha tres petites valls: Riquerna, Filià i barranc d'Estany Gento. Al poble de Torre de Capdella s'uneixen aquests tres barrancs i formen el riu Flamisell, que discorre pel municipi de Senterada cap a Pobla de Segur, on hi ha l'aiguaberreig amb el Noguera Pallaresa.


El poble més alt de la vall és Capdella a 1.420 metres d'altitud i que tanca el conjunt de nuclis rurals que conformen la vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

 

Font: Viquipedia

 

Cliqueu AQUÍ per veure imatges.