Ermita de Sant Gervàs i Sant Protàs.

L’ermita de Sant Gervàs i Protàs (s. XI-XII), és un edifici d’una sola nau capçada per un absis semicircular. La meitat de ponent de la coberta ha desaparegut; la part que es conserva és de volta de canó amb perfil apuntat, reforçada per arcs torals. L’absis té una finestra de doble esqueixada al centre. Al mur sud de la nau hi ha un arcosoli amb volta apuntada, mentre que al mur oposat es va construir una capella gòtica coberta amb volta de creueria i una petita absidiola rectangular. Al mur nord s’obre una porta d’arc de mig punt.

 

El parament de l’absis exterior posa de manifest que fou construïda en dues etapes. Les filades baixes, del primer terç s. XI, en la construcció d’una capella castral en erigir-se el castell. Les filades altes ens mostren un parament datable a la fi del s. XII, igual que la part interior de l’absis. La capella lateral amb volta de creu fou afegida cap el segle XIII.

 

Destaquen també pintures murals barroques de 1767. Al costat de l’església hi ha un edifici (és datat no abans del segle XVIII) destinat a l’habitatge del clergue que s’ocupava de l’ermita.