Ermita de la Mare de Déu de Biuse.

Situat a 1.250 m d'altitud, en un coster del serrat que davalla del Baladredo, s'aixeca el santuari de la Mare de Déu de Biuse. El seu emplaçament permet gaudir d'un gran panorama. Diuen que, d'antic, aquest indret fou el primitiu poblat de Llavorsí. En construir la pista que hi porta es van trobar, al final, restes d'un cementiri, molt a prop del santuari, amb enterraments que dataven d'uns sis-cents anys enrere.


L'ermita, per les seves dimensions, sembla més aviat una església. És rectangular d'una sola nau molt ampla, quasi quadrada. A la façana hi ha dues finestretes, com acostumen a tenir les ermites, una obertura circular o rosassa molt petita. El sostre és embigat i uns contraforts a l'exterior donen suport a l'estructura. La capçalera, en forma de capella, és decorada amb pintures que representen diversos motius.

El segon diumenge de maig hi té lloc l'aplec, un dels més concorreguts de la rodalia. Després dels oficis es reparteix, al cancell de la porta, un pa a tots els assistents. És la "caritat de Biuse", costum l'origen del qual es perd en la llunyania del temps.

Font: Joan Bellmunt i Figueras