El Beat Francesc Palau i Quer, fundador de la Congregació de les Carmelites Missioneres Teresianes.

La Casa del Pare Palau.

 

Si per qualsevol raó, han de visitar la localitat d’Aitona, no s’oblidessin pas de fer una visita guiada a la casa natal del Pare Francesc Palau. És una visita obligada perquè les germanes Carmelites Missioneres Teresianes, que també al poble d’Aitona efectuen una labor missionera i d’espiritualitat, tenen al seu càrrec la cura i conservació de la casa natal del Pare Francesc Palau; Per això, és tant senzill contactar amb elles i molt gustosament els hi ensenyaran la casa i abundaran amb sentides explicacions i detalls referents a la vida del Beat Francesc Palau.

La casa natal és una edificació senzilla, peró que han sabut conservar molt bé els elements decoratius d’aquella època, veurem el celler amb els estris de pagès, l’estable, l’habitació, tot acompanyat amb detalls i records del Pare Palau. Pujant les escales una placa ens recorda que el Pare Palau nasqué en aquesta casa a les sis del matí de dia 29 de Decembre de 1811.

En un altre racó de la casa hi ha habilitat un espai destinat a oratori presidit aquest per un preciós quadre amb la imatge de la Mare de Déu de les Virtuts, obra del pintor Federico Laorga. També us mostraran les escales de sortida de la casa que dona a un carreró per on, ens expliquen, el Pare Palau anava a meditar a una cova situada a les afores del poble.

Un detall interessant també és l’escut carmelità que hi ha a la façana de l'edifici.

Façana de la casa. Hi destaca l'escut Carmelità.
Façana de la casa. Hi destaca l'escut Carmelità.
Imatge de l'interior de la casa.
Imatge de l'interior de la casa.
L'oratori amb una pintura de la Mare de Déu de les Virtuts.
L'oratori amb una pintura de la Mare de Déu de les Virtuts.

Els Goigs del Pare Palau.

La cova de Pare Palau.

Sortint d’Aitona per la carretera en direcció a Seròs, desseguida ens cridarà l’atenció el gran contrast orogràfic i paisatgístic que veurem al nostre davant; Efectivament, a ma esquerra de la carretera hi ha una gran fondalada per on transcorre el riu Segre carregada de verdor i arbres de fruita dolça, una gran franja verda que desapareix a l’horitzó en direcció sud; En canvi, a ma dreta de la carretera, el pol oposat, veurem uns turons aspres, semi-desertics i gairebé sense vegetació.

Doncs és en aquests turons aspres on precisament el Pare Palau va triar una cova o bauma natural, on hi passava moltes hores en una labor eremítica i de meditació.

Un parell de quilòmetres després d’Aitona un cartell ens avisa que hem de girar a la dreta i agafar un camí asfaltat que ens portarà a un paratge ben insòlit: La Cova del Pare Palau.

L’indret és un oasi en mig del desert, amb vegetació i fins i tot aigua. Deprés de travessar la portalada d’entrada al recinte, farem cap a una plaça semi porticada, a l’aire lliure, on en un extrem hi ha una enorme pedra tallada que fa la labor d’altar en ocasions litúrgiques. Presideix l’altar una imatge de la Mare de Deu del Carme tallada en pedra blanca obra l’escultor Joan Mayné.

En la mateixa plaça hi ha la cova o bauma natural, en aquest indret hi podrem veure un jaç rústic, i un parell d’estances més, tot en construcció de pedra seca.

No cal dir que l’indret és absolutament adequat per moments de recés i meditació, i aquest és precisament un dels valors que pretén mostrar i destacar la comunitat de les Carmelites Missioneres Teresianes com a valor principal d’aquest lloc.

Entrada al recinte.
Entrada al recinte.
l'Altar i darrere l'imatge de la Mare de Déu del Carme.
l'Altar i darrere l'imatge de la Mare de Déu del Carme.
Entrada a la cova.
Entrada a la cova.

Enllaços rel.lacionats:

www.covadelparepalau.com

http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-2398-cat-casa_del_pare_francesc_palau.htm                               

Agraïment:

A la comunitat de Carmelites Missioneres Teresianes d'Aitona i especialment a la germana Ana Maria Solé, que amb amabilitat i simpatia ens feu la interessant visita guiada.