Goigs a Sant Faust, patrici i patró de la vila d'Alguaire.

La seva festa s’escau segons antiga tradició a Alguaire i Bujanda (Àlaba), el dia 14 d’octubre.

La vida de sant Faust d’Alguaire, del qual no tenim dades irrefutables, però si una sòlida, constant i idéntica tradició, conservada tant en les terres del Segrià com en les contrades del País Basc. El nom de Faust és un nom tipicament romà.

El poble, prop d’Ilerda, ja mencionada pels romans, amb un primer nucli visigòtic que pren el nom ,amb variants, d’Alguaire durant la dominació àrab i mantingut desprès de la reconquesta.

El canonge fill de can Perrera, arxiver de la seu Metropilitana i Primada de Tarragona, Dr, Faust Cucurull, molt il·lustre fill de la vila, en la seva Vida de San Fausto (1934) recull acuradament tota la tradició a les contrades de Bujanda i les d’Alguaire. El llibre ens aclareix que sant Faust fou pagès, llaurador, i no mártir sinó confessor- el qui professa i proclama la fe, nascut a Alguaire, sembla que als inicis del segle VII, captiu dels serraïns, probablement en peregrinació a Terra Santa, retornant acasa, amb l’amo covertit i batejat per alló del miracle de l’aixada, instruït i finalment sebollit a Bujanda, per un designi providencial, on encara és venerat el seu cos incorrupte. Així ens el mostra tota la iconografía que ens ha arribat.

La devoció a sant Faust, tant a les contrades de Bujanda com a Alguire queda ben avalada per la quantitat de goigs- en català i en castellà- com també per la iconografía, les relíquies, el “camí de sant Faust” a Alguaire i la devoció i peregrinacions de les respectives comarques, l’aixada, el rampill, les cadenes i el llibre, les flors i les fruites són memoria constant i iconográfica dels trets del nostre sant i de la devoció que l’acompanya.

 

Font: Resum del revers de goig, text d’Antoni Serramona, C.O.

 

Dibuix: P.Oriol M Diví. Lletra tradicional revisada i musicada per: Joan M Aragonès.
Dibuix: P.Oriol M Diví. Lletra tradicional revisada i musicada per: Joan M Aragonès.