El convent de PP Caputxins.

Gravat de la ciutat de Lleida (1783), l'emplaçament del convent es pot veure en el nº 3 de la imatge.Font: Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats.
Gravat de la ciutat de Lleida (1783), l'emplaçament del convent es pot veure en el nº 3 de la imatge.Font: Institut d'Estudis Ilerdencs. Servei d'Arxiu i Llegats.

El convent de Caputxins de Lleida (1598-1835).

 

Convent edificat pels caputxins a redós de l’ermita de Puig-Bordell, a prop del turó de Gardeny, als afores de Lleida. L’any 1627 els frares ampliaren notablement el convent, que dedicaren a sant Antoni de Pàdua. L’església comptà amb un bell retaule executat pel pintor genovès Battista Palma (1631). Durant la Guerra de Separació el convent fou molt malmés (1644) i hagué de bastir-se un altre edifici conventual dins el recinte de la ciutat (1651). El nou convent fou dedicat a la Immaculada Concepció i s’inaugurà l’any 1658. En ocasió de la Guerra de Successió els caputxins hagueren de sojornar un llarg període a casa del canonge Valls (anys 1709-1736).

 

De retorn al convent (1736) els frares hi romangueren fins l’exclaustració de 1835. Un temps després (1850) l’edifici fou totalment enderrocat, i en el solar s’hi construí la presó de Lleida. Al llarg dels segles foren molt concorreguts els via-crucis celebrats pels carrers de l’entorn d’aquest convent lleidatà, amb fervorosos cants populars com els Lamentos de una ànima que acompanya a Christo en lo camí del Calvari, conforme se cantan en lo Convent de PP. Caputxins de la Ciutat de Lleyda”.

 

Font: http://www.caputxins.cat/fraternitats/historiques/lleida/index.html