Ermita de Grenyana.

El diumenge posterior a l'aplec de Butsènit se celebra l'aplec a l'ermita de Grenyana, que s'aixeca al marge esquerre del riu Segre, també a uns sis quilòmetres de distància de la ciutat de Lleida.

També a Grenyana la tradició ens parla d'un pastor que pasturava uns bous per aquells entorns.

Repetidament i al mateix indret un dels bous es quedava aturat davant d'un canyisser i la feina era de reconduir-lo de nou a la bouada. Aquest fet va preocupar el pastor, fins que va adonar-se que entre les canyes, amagada enmig de verdes fulles i vora una font hi havia la figura d'una petita imatge de la Verge Maria. El pastor, que quedà corprès de la trobada, es va agenollar i amb tota la diligència va fer saber la bona nova als veïns. Tothom hi va anar i ben aviat es va aixecar una ermita a l'indret. Imatge i ermita varen ser anomenades «Grenyana », ja que aquest era el nom de Berenguer de Grenyana, el senyor que posseïa aquelles terres i que havia estat un dels acompanyants del comte Ramon Berenguer IV en la conquesta de Lleida l'any 1149.

L'ermita seria destruïda durant la Guerra dels Segadors. L'any 1652 se'n bastiria una de nova, l'actual. Durant la guerra civil, ermita i imatge van ser incendiades.

L'any 1955 es va restaurar de nou l'ermita i l'escultor Jaume Gort va esculpi en fusta una nova talla de la imatge, que va ser entronitzada al seu cambril. L'any 1979 es van fer obres de millora al santuari i als voltants, amb la reposició de dues antigues creus de terme, una d'elles col·locada al camí que porta a l'ermita i l'altra a la vora d'aquesta, amb una inscripcióque diu:

                     «Perquè Terra Ferma

                       no oblidi a què deu

                       aquest bé de Déu.

                       Beneeix el terme

                       Signe de la Creu.»

Els aplecs a l'ermita de Grenyana han estat i són encara molt importants dins del calendari de les festes tradicionals i religioses de la ciutat de Lleida. Els actes se celebren a l'igual que a Butsènit tot el cap de setmana, organitzats per l'Associació de Veïns de la partida conjuntament amb la parròquia de la Sagrada Família, a la qual pertany eclesiàsticament l'ermita.

La diada d'aplec s'inicia a les onze del matí amb l'ofrena de flors i de fruits a la imatge de la Mare de Déu al seu cambril, i tòt seguit té lloc la missa solemne, que finalitza amb el besamans i el cant dels goigs:

                   «Puix de Vós lo món confia

                     Reina del Cel sobirana;

                     Empareu-nos nit i dia.

                     Verge pura de Grenyana»

 

Font: Catalunya Cristiana. Article de Jordi Curcó i Pueyo. 9/9/2004

Agraïment: Jordi Curcó i Pueyo
Agraïment: Jordi Curcó i Pueyo