Catedral Nova.

Breu visita en imatges...

Mare de Déu del Blau.

Es tracta d'una Verge representada dempeus que subjecta per una banda, l'Infant Jesús al braç esquerre i per l'altra, un colom a la mà dreta. L'escultura,que es troba actualment a l'Altar Major de la Catedral Nova de la ciutat, es coneix com la Mare de Déu del Blau.

L'obra va ser realitzada per Jordi Safont i el seu ajudant, Bertran de la Borda; tot i que també van intervenir en la creació el calderer Mahoma Muilla, que va fer les diademes de la Verge, i el pintor Tomé Teixidor, que va policromar l'escultura.

La Mare de Déu del Blau, coneguda amb altres noms com la Verge de la Coloma, la Verge del Miracle o méspopularment "la Maria", va ser col·locada inicialment, l'any 1447, al mainell de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella.

LA LLEGENDA  

La Mare de Déu del Blau viu envoltada d'una llegenda popular que ha sobreviscut al pas del temps. Una llegenda que explica el senyal al front que duu la Verge i que dóna origen al seu nom.

Tot i que hi ha diferents versions de la història, totes giren entorn a la rivalitat entre el mestre que va crear l'obra i el seu aprenent. La narració més estesa diu que el blau que es pot contemplar al front de l'estàtua va ser causat per l'impacte d'un martell que el mestre va llançar al seu deixeble en arribar al taller i en veure que l'aprenent havia enllestit l'obra d'una manera brillant, superant-lo fins i tot a ell. Llavors, l'enveja va fer que el mestre reaccionés llançant el martellal seu pupil.

Malgrat tot, el llançament de l'eina no va impactar en el noi sinó que ho va fer en la imatge, causant l'aparició del blau al front de la Verge i de retruc, la mort del mestre.

 

 

Imatge de la Mare de Déu del Blau.
Imatge de la Mare de Déu del Blau.

Goigs en llaor de la Mare de Déu del Blau.