Sant Crist del Crucifici.

L'Altar del Sant Crist del Crucifici a l'església del Carme.
L'Altar del Sant Crist del Crucifici a l'església del Carme.

Es tracta d’una imatge del Crist amb llarga cabellera i un sudari que li cobreix mig cos, que es venerava ja en un altar del vell temple parroquial de santa Maria Magdalena. Fou aquí on el 1589 es produí el fet origen de la devoció popular. Lleida patia una greu epidèmia. La pesta s’ensenyorejava de la ciutat i creixia cada dia el nombre de les famílies endolades. Fou llavors que la feligresia de la parròquia s’atansà al Crist demanant misericòrdia i ajut en la necessitat, traient la imatge que recorregué tot el barri en fervent processó. La tradició diu que llavors la pesta s’allunyà del barri i aquest resultà dels menys damnificats. Hom ho atribuí a la protecció del Crist, que des d’aleshores fou objecte de singular devoció. És el fet que canten els goigs de la Santa Imatge , que fan referència a aquesta processó:

 

El leridano probó

vuestra grande protección,

pues a vuestra procesión

todo apestado sanó.

Un grito de Salvador

en ara os ha colocado:

sed de todos protector

Crucifici venerado.

 

Cal afegir que la Santa Imatge que es venerava a l’església de Santa Maria Magdalena, tenia festivitat pròpia que es celebrava l’últim diumenge d’advent i que una imatge del Sant Crist fou col·locada també llavors en la façana dels porxos de Massot, en la confluència dels carrers Carme i Magdalena, davant l’actual Palau de la Diputació. Era sobre una peanya i dintre d’una capelleta a l’alçada del primer pis. Avui els porxos han desaparegut, però en una de les actuals façanes pot veure’s encara una petita capella amb el Crist Crucificat.

 

L'any 1812, amb motiu de la destrucció del temple que l'acollia, la imatge es va traslladar al Carme, aleshores església del convent de carmelites calçats. posteriorment convertida en parròquia.

 

La imatge del Sant Crist fou cremada el 1936, deu anys després- el 1946- una altra imatge, fidel reproducció de la perduda, torna a presidir la cel·lebració en un altar lateral de l’església. La feligresia té al Sant Crist una profunda estima i és molt arrelada la seva devoció.

 

Font: La parròquia de Nostra Sra. del Carme de Lleida de Romà Sol i Maria del Carme Torres.