Capella de sant Jaume o del Peu de Romeu

La capella fou construïda l'any 1399 i està dedicada a la Mare de Déu de les Neus.
Enclavada en el que fou el barri cristià en època musulmana, actualment l'edifici ret culte a Sant Jaume, en què el seu pas per Lleida es rememora anualment la vigília de la celebració del sant (24 de juliol) amb una processó.
A l'interior es pot veure l'escultura de Sant Jaume, obra de l'artista lleidatà Jaume Gort (Montoliu de Ll. 1919- Lleida 1966)
Aquest punt s'inclou a la ruta catalana de pelegrinatge del Camí de Sant Jaume.

 

Els Fanalets de sant Jaume.

L'apòstol Sant Jaume peregrinava per terres d'Espanya per donar a conèixer l'Evangeli i quan arribà a la Ilerda romana, en el camí, va aixafar una bardissa i se li clavà una punxa al peu que li impedia caminar. Amb la foscor, foren inútils els intents per treure's la punxa. Els gemecs del seu patiment va arribar a oïdes dels nens, que acudiren a l'auxili del pelegrí amb fanalets de llum. Tots els anys, cada 24 de juliol al vespre, vigília de Sant Jaume, els infants de Lleida surten amb els fanalets encesos i acompanyen en romeria la imatge del sant pel trajecte que segons la tradició va fer l'apòstol (de la capella de Can Serra a la capella del Peu del Romeu).