L'església antiga de Santa Maria de Gardeny
L'església antiga de Santa Maria de Gardeny

Santa Maria de Gardeny.

Es una imatge singular de notables dimensions, amida 87x37 cms. Es d'estil romànic tardà i pertany a l'escola de Lleida; és de pedra i representa la Mare de Déu asseguda, que amb el braç esquerre sosté el Nen i el mostra al món.

Aquesta figura presidi el presbiteri de l'església dels templers en el castell de Gardeny fins al 1772. Quan aquest temple passà a ésser caserna, la traslladaren a l'església de la Sang. Des del 1940 és al Museu Diocesà de Lleida.

Els templers la tingueren anys i anys com a mare, i el poble de Lleida també, que acudia allí a pregar i encomanar-s'hi. Durant molt de temps fou guia dels pelegrins que passaven per Lleida camí de Santiago; en arribar aqui visitaven el turó i es posaven sota la protecció de Santa Maria de Gardeny, després continuaven el camí, uns per Saragossa i altres per Osca.

Avui aquella històrica imatge de Santa Maria de Gardeny, dèiem, és al Museu de Lleida però des de 1947 una parròquia de Lleida està sota la seva protecció. El temple, de construcció moderna, és al peu de la serralada de Gardeny, en la cruïlla dels carrers de l'Acadèmia i Alcalde Costa. Aquí una imatge de Santa Maria de Gardeny, reproducció de l'original presideix el presbiteri i rep les pregàries dels fidels.