Església de sant Julià

Foto: http://www.arteguias.com/solsones.htm
Foto: http://www.arteguias.com/solsones.htm

Sant Julià de Canalda és l’església parroquial del poble des que fou consagrada pel bisbe d’Urgell, Nantigis, l’any 901. En l’acta de consagració apareix amb el nom de Kanavita i ja sortia citada l’any 839 en la consagració de la Seu d’Urgell.
El temple actual és el resultat de tres èpoques diferenciades: dos absis pre romànics; el campanar, la volta i la porta del segle XII, i la sagristia i el creuer del segle XVIII. Del segle IX i X només es conserven els absis quadrats de migjorn i de llevant amb les pedres que no estan posades en filera.
La nau central és del segle XII així com la porta d’arc adovellat de mig punt del mur de migjorn, la qual conserva ferros de dibuix senzill (tires amb dues volutes en un extrem) i la façana de ponent amb el campanar d’espadanya de la mateixa amplada que la façana que li dóna un caràcter singular.

Goigs en honor de la Mare de Déu de la Mercè

 

 

Aquests goigs de la Mercè són originals de Barcelona, probablement del s. XVIII. La primera versió coneguda de Canalda data del 1869; aquesta adaptació dels originals s’han editat el 2001 coincidint amb l’11è centenari de la consagració de l’església parroquial. Aquell any se’n feu dues tirades, una de numerada, i el 2002 es va fer una segona edició. El text històric és de Mn Josep Tuneu, rector de Canalda i Marcel Camps i Colomés, i els dibuixos de Jordi Solà i Franquesa

 

 

(Font: http://canalda.ddl.net/

 

Agraïments: al Sr. Marcel Camps de Canalda.