Església de Santa Maria.

La capella de la Mare de Déu dels Socors a l'església parroquial de Santa Maria. Nota històrica.

La capella de la Verge dels Socors fou edificada a mitjans de segle XVII.

La gran cúpula de vuit finestrals, fou bastida l’any 1764 per Joan Brunet i la reixa de ferro, fou forjada per Joan Farré de Santa Coloma de Queralt i col.locada el 24 d’Abril de 1779.

La capella fou decorada pel Sr. Cesar Martinell amb colors foscos i càlids per afavorir un cert recolliment després de la guerra del 36. Els quadres a banda i banda de la capella de les parets laterals son d’autor anònim dels segle XVII.

El retaule és obrat l’any 1719 per l’escultor Bernat Vilà. És barroc de fusta daurada i policromada.

La imatge de la Verge té un rostre noble, amb ample front, ulls clars i un somriure fi. Està asseguda, duu corona reial i té el Fill assegut damunt el genoll esquerre i a la ma dreta, sosté amb tres dits la bola del món. El Nen Jesús, rialler, mostra el llibre dels evangelis i beneeix.

La devoció a la Verge dels Socors, “Socos” Patrona del la Vila d’Agramunt la trobem ja al segle XVII, encara que hi ha indicis força seriosos que fan suposar que aquesta bellísima talla del segle XIII és la mateixa imatge que s’esmenta en els estatuts de la Confraria del Sant Esperit de l’any 1272 amb el nom de Santa Maria d’Agramunt.

Són molts els miracles, segons el llibre de la Confraria dels Socors, obrats per la intercessió d’aquesta imatge, era extreta en moltes ocasions per demanar aigua.

El segon diumenge de tots els mesos de l’any els agramuntins pugen fervorosos al Cambril d’aquesta Verge, per venerar-la, tocar-la i besar-la, expressant així les moltes coses que volen dir a tan bona i comprensiva Mare, mentre canten els GOIGS a llaor seu.

Font: parròquia d’Agramunt.

Ermita de la Mare de Déu dels Socors, construida segons la tradició, en el lloc on fou trobada la imatge.
Ermita de la Mare de Déu dels Socors, construida segons la tradició, en el lloc on fou trobada la imatge.