Mare de Déu dels Dolors.

Se celebra el divendres abans del Divendres Sant.

Imatge de la Mare de Déu dels Dolors en la seva capella a l'església de sant Nicolau.
Imatge de la Mare de Déu dels Dolors en la seva capella a l'església de sant Nicolau.

La “Festa dels Dolors” com popularment es coneix aquesta diada a Bellpuig, comença cap a les onze del matí, quan els integrants de la Junta, les autoritats municipals i la banda de musica, es reuneixen a l’Ajuntament per, la Junta i la banda de música en comitiva, dirigir-se a casa dels Priors i acompanyar-los cap a l’església, detenint-se però, abans al l’Ajuntament on seran complimentats per les autoritats municipals.

A les dotze te lloc la popularment anomenada “Missa Major”.

Aquest acte litúrgic és tradicionalment oficiat pel bisbe de la diòcesis i concelebrada pels rectors de parròquies de les contrades i del bisbat convidats per l’ocasió.

A mitja tarda, novament, la comitiva torna a escortar als Priors a l’església per seguir la funció de la tarda. Consisteix aquesta en una pregaria seguint les directrius dels Set Dolors de la Mare de Déu.

En acabar, es fa entrega dels pendons i banderes que portaran els Priors, el Capellanets i les Blanques durant la Magna Processó Penitencial que es durà a terme durant la nit, com a autèntic colofó de la Festa.

De sortida de la funció de la tarda, la comitiva acompanya als portants dels pendons fins que queden penjats als diferents balcons, des de on sortiran a  la nit i acompanyen als Priors a casa seva per, una vegada penjats els pendons i bandera als corresponents balcons, preparar la Magna Processó de la nit.

 

Font: http://congregaciodelsdolors.org/