Capella de Sant Sebastià.

Situada al peu de la carretera, a les afores del poble en direcció a Preixens. Fou construïda al segle XVI i reformada totalment al s.XVIII. La portalada es caracteritza per l’arcada de mig punt i en el centre hi ha un gran escut amb una data gravada del 1786.

Fou edificada en compliment d’un vot del poble per agrair la intercessió de Sant Sebastià, patró de Castellserà, en el deslliurament d’una pesta.

La Festivitat de Sant Sebastià.

"Castellserà celebrava antigament la festa major lo dia de Santa Madalena; però al baixar lo canal, succeí que la inexperiencia en lo maneig de les aigües produí enormes entollaments en tot l’Urgell, i, per conseguent, quan les aigues entollades se corromperen, va desenrotllar-se una epidemia de febres palúdiques enormíssima, fins a l’extrem que hi hagué pobles aont no se’n escapà ningú. Castellserà, pel favor alcançat per intercessió de Sant Sebastià i perquè Santa Madalena s’escau al batre, determinà trasladar la festa major al Janer en lo dia propi del sant, ajudant-s’hi tal volta a que ja’l poble n’era devot, puix li te dedicada una capella a sol ixent, no gaire lluny de les cases. Lo dia de la festa major hi va’l poble en devota professó."

(Extret del Calendari Folklòric d'Urgell de Valeri Serra i Boldú)

 

La festivitat de Sant Sebastià, patró de la localitat, se celebra cada 20 de gener. Normalment els actes festius del matí consisteixen en una missa a l'ermita del sant, una ofrena per part del poble, el cant dels goigs del sant i el repartiment dels panets beneïts. A continuació tenen lloc actes per a la mainada o ballades de sardanes, i la festa s'acaba amb un lluït ball de tarda.

Agraïment: parròquia de Castellserà.
Agraïment: parròquia de Castellserà.
Goigs a St Sebastià Castellserà.mp3
Archivo de audio MP3 1.4 MB
Goigs a St Sebastià Castellserà.pdf
Documento Adobe Acrobat 20.8 KB

Agraïment: els Goigs d’Obaga.

Valeri Serra i Boldú, fill de Castellserà.

Valeri Serra i Boldú (Castellserà, 1874 - 1938) ha estat un dels més destacats estudiosos del folklore català i el seu treball publicat ha permès la salvació d'una part important del llegat cultural popular de les terres de parla catalana.

L’any 1915 publicà el Calendari Folklòric d’Urgell, que és un notable esforç en la ordenació sistemàtica dels elements de la tradició folklòrica. En aquest llibre, Valeri Serra i Boldú desgrana el santoral, els elements de la litúrgia, les advocacions peculiars i concretes de cada poble i les tradicions de les diferents contrades. El terme Urgell es representat en un sentit geogràfic amplíssim de fronteres i el calendari recull fets i tradicions de tot el Principat.(vegis Folklore de la Pagesia d’Isidor Consul i Ramon Miró, Biblioteca Serrad’or)

L'any 1922, es constituí a Barcelona l'associació Amics dels Goigs, essent Valeri Serra i Boldú el seu primer president.

Ex-libris de Valeri Serra i Boldú
Ex-libris de Valeri Serra i Boldú