Lo Mas d'Estadella. Un patrimoni històric...crepuscular.

A l’extrem meridional del terme de Vilagrassa, al vell camí de Verdú a Bellpuig, hi ha la gran masia fortificada de pedra picada  i planta quadrada anomenada  Mas d’Estadella.


Data del 1543, tal com hi ha inscrit a la porta d’entrada. Hi destaca una porta dovellada i una  gran escalinata que puja al pis de dalt on en la llinda de la porta hi ha la data del 1608.


Dins el clos emmurallat hi ha una capella del segle XVI amb la imatge de la Mare de Déu del Roser, actualment molt deteriorada pels desastres de la Guerra Civil espanyola del 1936.

 

Antigament aquesta església havia allotjat la imatge de la verge de Montalbà. Anys més tard, la traslladaren a Preixana on edificaren una nova ermita i un parc.


Actualment no hi viu ningú, però fins fa uns anys havia estat habitada per una vintena de persones. L’any 1538 habitava aquest mas Francesc Estadella, persona de gran fortuna i el seu llinatge s’emparentà amb les famílies més poderoses de la comarca. Dins el mas hi ha una construcció més antiga, dita Cal Llop, avui en estat de ruïna.

 

Lo Mas d'Estadella l'any 1971, encara habitat.

Lo Mas d'Estadella en l'actualitat, amb la barbacana de fusta treballada de protecció de l'escalinata totalment esfonsada.

Lo Mas Llop, situat dins del clos, amb data a la llinda de la finestra de l'any 1686, en lamentable estat de ruïna.

Inscripció en la llinda de la porta d'un dels habitatges amb el nom de Josep Rosich y Jené, propietari a mitjans de segle XIX del Mas d'Estadella, notable protector del Mas i de la capella existent en el baluard. Promotor també dels Goigs que s'exposen a sota.

La capella del segle XVI, dins el baluard, en total estat de ruïna. 

Damunt la porta d'entrada a la capella hi ha una imatge molt deteriorada que segons els entesos correspondria a la Mare de Déu del Roser.

L'interior de la capella tot son deixalles i brutícia. És una pena veure com el poc patrimoni històric que queda dempeus a l'Urgell es vagi marcint poc a poc fins desaparèixer.