Convent de Sant Domènec.

El convent de Sant Domènec, declarat monument historicoartístic l’any 1966, va ser iniciat l’any 1323. L’efecte dels diferents esdeveniments bèl·lics que s’han succeït al llarg dels segles (la guerra del 1413, les de Successió, la de la Independència i la dels Set Anys) causaren grans desperfectes.

 

El segle XIX fou un període inestable en el qual el convent passà de mans dels dominics a casa de beneficència (1849), casa de missions (1853), hospital (1868), caserna militar (1872) i convent franciscà des del 1881 fins avui.

 

Dins el conjunt del convent destaca l’església, d’estil gòtic català. Hi podem observar detalls dels segles XV i XVI, sobretot en els finestrals, en les nervadures i en la clau que tanca les dovelles de l’absis.

 

De resultes de la guerra de Successió van desaparèixer dues capelles i l’antiga façana gòtica, reemplaçada per una senzilla paret arrebossada amb un portal del renaixement, acabat en un frontó triangular.

 

L’actual claustre (30x30 mts) recolza sobre arcs i columnes ogivals, damunt d’una base de pedra picada d’un metre d’alçada. Les columnes, simples i molt allargades, sostenen arcs apuntats, amb un calat trilobulat. El claustre fou construït durant el segle XV.

 

En aquesta plaça i trobem una creu de terme, d’estil gòtic. És poligonal, feta de pedra, amb graons de planta hexagonal sobre els quals s’aixeca el fust, coronat per una llanterna que sustenta una creu de pedra tallada. La creu està molt esculpida amb una sèrie de figures humanes.

 

Font: placa explicativa situada en façana del convent.