Runes de l'antic Monestir de Santa Maria de Gualter
Runes de l'antic Monestir de Santa Maria de Gualter

Ressenya histórica del monestir de Santa Maria de Gualter

El monestir de Santa Maria de Gualter va ser un antic priorat benedictí depenent de Ripoll. L’any 1076, el comte Ermengol IV d’Urgell es proposà d’erigir un establiment monàsitc al lloc de Gualter, alhora que el dotava d’un notable patrimoni. L’any 1118 ja s’hi fa patent l’existència d’una petita comunitat de monjos. Anys més tard hi fou creada una confraria laical per construir, potser de nou, i amb caracter monumental, el temple a honor de Santa Maria, Sant Pere i Sant Nicolau, i el 1207 tingué lloc la dedicació de la nova església monestirial, amb motiu de la qual el comte Ermengol VIII d’Urgell li concedí noves donacions.

 

L’església té planta basilical de tres naus, amb creuer i cimbori al centre. La nau central era de canó seguit i apuntat, i a les laterals la volta era semicircular. L’estructura interna de l’edifici palesa l’austeritat característica de l’arquitectura de finals de segle XII i principis de XIII. Al cantó de migdia de l’església es conserva una de les ales d’un senzill claustre ramànic tardà, constituït per columnes amb capitells de motius vegetals estilitzats, alternades amb pilars.

 

Cap a fi de la guerra civil espanyola l’església fou convertida en magatzems. En batres en retirada, l’exèrcit republicà volà l’edifici i el pont sobre el riu Segre. La coberta del creuer quedà completament esfrondrada i també les voltes de una de les dues naus.

 

 

Lletra: Mn. Jaume Inglavaga.

Música: Mª Teresa Llorens

Edició: Juliol de 1996