Sant Crist de l'Hort.

Església de Sant Roc.
Església de Sant Roc.

La història del Sant Crist de l'Hort

 

El setembre de 1730 el Francisco de cal Gener , i els seus dos fills Francisco i Miquel, estaven llaurant un camp amb els seus dos bous, a l'horta d'Avellanes. El fill primogènit Francisco va donar un cop d'aixada i va sentir un soroll molt fort, i es pensaven que era una pedra i era una imatge de Crist crucificat. Al Crist li faltava el braç esquerra. El van portar cap a casa i van veure que era de bronze i visos d'or. El van penjar a la paret de la sala fins l'any 1753.

El Francisco es va fer frare al convent de predicadors de Saragossa. Francisco tenia 22 anys quan va començar a ser frare. Va explicar al seu confessor tot el que havia passat amb la imatge del Sant Crist i aquest li va dir que portés la imatge del Sant Crist a un lloc on el pogués veure i venerar tothom. I quan tot estava preparat per a col·locar el Sant Crist a l'església de Sant Roc de Les Avellanes van veure que el Francisco es va posar malalt. Havia de morir.

La imatge del Sant Crist va estar catorze mesos al P. Prior de Predicadors de Balaguer. Per miracle del Sant Crist, el Francisco es va poder curar. Quan es va curar va anar a portar la imatge del Sant Crist a l'església de Sant Roc i li van posar el nom de Sant Crist de l'Hort.

El dia 3 de Maig de 1755, quan la collita estava perduda, van fer rogatives a la Santa Imatge i en poc temps es va aconseguir salvar la collita i, quan això va passar, va ser la millor collita de tots els temps. En acció de gràcies van decidir que el dia 3 de maig seria la festa del Sant Crist de l'Hort, amb l'obligació d'abstenir-se de treballar en aquest dia.

Font: http://www.xtec.es/~jbrufau/rural/c9899/t22z13.htm