Ermita de Santa Fe.

Breu referència sobre Tudela de Segre.

 

El poble de Tudela de Segre està situat dalt d’un turó (a 449 metres d’alçada) que s’aixeca al vessant esquerra del riu Senill.

 

Històricament, és una vila d’origen medieval que encara conserva part de les seves muralles i dues de les antigues portes: el Portal Vell i el Portal Nou. La primera referència escrita que trobem del poble és de l’any 1038, en els documents de venda del castell d’Artesa i els seus termes pels Comtes d’Urgell a Arnau Mir de Tost.

 

El castell de Tudela és documentat el 1172, amb vinculacions a l’ordre dels templers. L’actual castell està construït segons sobre l’antiga fortalesa medieval i seguint un model barroc. Durant la Guerra Civil aquesta casa senyorial va fer les funcions d’escola militar i centre de control estratègic de les forces republicanes, i les seves parets conserven dibuixos i gràfics de gran valor.

Panoràmica del poble.
Panoràmica del poble.

L’any 1513 Tudela tenia 22 focs, mentre que el cens de 1718 assignava al poble 76 habitants. Fins al 1971, Tudela va ser municipi independent (incloent també Seró, Colldelrat, Grialó i Tancalaporta). Aquell any, tot el municipi va ser annexionat a Artesa de Segre. L’any 2004, segons consta al padró municipal, el poble tenia 105 habitants.

 

L’economia del poble està basada en l’agricultura de secà i la ramaderia, especialment la porcina.

 

L’any 2004, tant l’ermita de Santa Fe com l’església de Sant Pere, varen ser declarats “monument històric i arquitectònic d’ interès local”.

300 anys de l’ermita de Santa Fe.

 

El 14 de maig de 2005, l’ermita de Santa Fe de Tudela de Segre va complir tres-cents anys (1705- 2005). De fet, tres-cents anys i un dia. Aquest esdeveniment es va celebrar amb una gran festa.

 

A les 12 del matí, una munió de gent (grans, petits, joves i no tant joves) va acudir a l’ermita de Santa Fe per a celebrar la missa en honor de la Verge i Màrtir així com també de Sant Isidre. La cerimònia es va fer a l’exterior de l’ermita per tal que tothom pogués sentir-se partícip de l’acte. Els assistents hi varen participar activament a través del cant del Goigs (impresos en una edició especial per a tan memorable ocasió) en honor de Santa Fe i, els més petits, a través de la lectura de textos bíblics i de les pregàries preparades especialment per a l’acte religiós.

 

El final de la Santa Missa va donar pas a que els fidels poguessin contemplar les moltes i diverses millores i reformes interiors que s’han fet a l’ermita: repicar les parets, canviar l’altar, pintar la volta, etc.

 

Font i més informació a: http://www.lapalanca.cat/pdfs/05maig.pdf