Capella de Santíssim Misteri a l'església parroquial.

El 6 de febrer de 1540 es trobaven reunides a la Capella de «Sant Nicolau» de l'Església de Santa Maria de Cervera unes 16 persones per procedir a la divisió d'un tros de fusta que creien que pertany a la Creu en que va morir Crist.

Aquesta relíquia va ser portada a Cervera per un sacerdot d'aquesta població i se suposava que formava part del botí d'algun soldat que va intervenir en el saqueig de Roma. El motiu de voler dividir era que el rector del Tarrós desitjava posseir també un tros. El sacerdot propietari de la relíquia va accedir a la petició. Els diversos intents de tallar amb un ganivet van ser inútils però un sacerdot la va poder partir facilment amb els dits, en aquell precís moment va caure de la Vera Creu una gran gota de sang i es va sentir al cel serè un fort tro.

El poble va sortir al camí cridant: «Misteri»! i amb l'advocació de Sant Misteri va ser divulgat aquell prodigi, i establerta des de l'any 1547, la Festa del Sant Misteri com commemoració anual del succés.

El 17 setembre 1719 va ser robat el «Lignum Crucis», així com el reliquiari i diversos objectes, es va recuperar, però no va ser així després d'un segon robatori el 14 de gener de 1915

A petició dels fidels, el Papa Benet XV va regalar una nova relíquia que va entrar triomfalment a Cervera el 5 de febrer de 1918.