Convent de Sant Ramon Nonat.

Capella de Sant Ramon Nonat a Portell.
Capella de Sant Ramon Nonat a Portell.

La capella de Sant Ramon Nonat de Portell fou construïda entre els anys 1651 i 1655 just al mateix lloc on, segons la tradició, havia nascut el sant el 2 de febrer de 1200, sent els seus pares Arnau Sarroy i Ermessenda, filla del poble de Claret.

Seguint la tipologia de les capelles d'aquella època, es tracta d'un edifici de petites dimensions situat a tocar de la carretera que ve del poble de Sant Ramon. És de planta rectangular i amb un clar domini del mur, amb parets laterals d'un gruix considerable i tan sols dues petites obertures exteriors: una estreta finestra en sentit vertical al mur del presbipteri, que interiorment està tapada, i una obertura circular per sobre de la porta d'entrada que té la característica de ser un cristall de sal regalat pels cardonins.

Com que l'aparell amb que estaven fetes aquestes construccions de caire popular era de forma i grandària irregular, els murs eren amb argamassa de calç per tapar la mala qualitat de la pedra. D'aquesta capella encara queden fotos del segle XX en que es veu la capella pintada de blanc i escrit amb lletres grans per sobre de la finestra circular: ACI ES NAT SANT RAMON NONAT.

La coberta és a dues aigües i amb un campanar d'espadanya modern, d'un sol ull.

Font: http://santramon.ddl.net/