Sant Miquel de Fontanet.

L’església de sant Miquel de Fontanet, al bisbat de Solsona, està situada a dos quilòmetres de la vila de Torà, anant cap a Solsona, al trencant d’Ardèvol.

 

És una església romànica, d’una sola nau, amb un absis rodó amb tres finestres. Nau coberta amb volta de canó i dos arcs torals de nig punt i un arc preabsidal, reformat i apuntat. Es contempla l’ampliació que es va fer l’any 1679: es va allargar un tram per la part de ponent i es va construir l’actual campanar d’espadanya de dos finestrals i l’acollidor porxo davant de l’actual porta, que no és romànica.

 

L’interior de l’església fou reformat al segle XVII, obrint-hi dues grans capelles a cada banda i construint-hi un retaule-altar de guix, amb tres capelles a la part mitjana. A la capella central del retaule, que és més gran, hi ha una imatge d’estuc de Sant Miquel Arcàngel, patró de la parròquia, a la dreta sant Isidre i a l’esquerra sant Roc. Totes tres reposades després de l’any 1839; les primitives eren de talla de fusta policromada de l’edat mitjana.

 

Actualment s’hi celebra oficialment dues vegades l’any: el dia de la “Festa de la Pedra” ,a primers de maig, amb la benedicció del terme; i el dia de Sant Miquel Arcàngel, patró de l’església, el 29 de Setembre, dia en que antigament se celebrava la Festa Major.

 

Font: del revers del goigs.