La Font de Sant Felip Neri

Fa molts i molts anys enrere, el poble de Santa Fe era pròsper i les seves gents tenien treball, alegria, pau i harmonia entre ells. Prop del poble hi havia una font on, cada dia a primera hora del matí les dones anaven a buscar l’aigua que necessitaven per tot el dia, el camí es feia cantant i era ple de joia i alegria.

Però aquella harmonia, felicitat i joia que es respirava a Santa Fe, no agradava a tothom, sobretot li desagradava molt a en “Banyeta”. Aquest es passava el dia pensant com ho podia fer  perquè s’acabés aquesta felicitat. Finalment trobà la manera de fer el mal. Va fer que l’aigua de la font sortís dolenta i empestada. Al cap de pocs dies alguns veïns del poble van caure malalts i morien. Tothom s’esverà, i van pensar què podien fer per aturar aquest mal.

Ells tenien una estampa de Sant Felip Neri, n’encomanaren una imatge, la van consagrar i portar en processó a la font i allà li feren vots a Sant Neri. L’aigua tornà a brollar bona. La fe i l’esperança havien vençut altra vegada al mal.. En record d’aquest fet, el dia 26 de maig, el poble fa una festa i va en processó fins la font on es fa la benedicció de l’aigua que brolla. Després s’omplen els càntirs i es dóna aigua a tothom.

 

Font: http://www.turismesegarra.com/pobles/santafe.asp