Ermita dels Sants Metges Cosme i Damià.

L'ermita que els devots fills de l'Albi aixecaren en aquesta vila, com diuen documents antics, fou fundada vers l'any 1500. Al llarg dels segles ha estat engrandida i reformada. L'interior de l'ermita és d'una sola nau molt espaiosa. Té un bonic cor al qual es puja per una escala de cargol. La nau central consta, a més del presbiteri, de quatre capelles laterals on es troben els quadres de Santa Madrona, Sants Abdón i Senén, Sant Crist i Sant Antoni de Pàdua. A l'actual ermita s'arriba per un caminal al porxo, essent les restes més antigues conservades de l'ermita.


Fou molt malmesa amb la darrera guerra civil 1936-1939 i en l'actualitat està molt restaurada i acurada. Allí es guarda el tresor més estimat per a tots els habitants de l'Albi: les relíquies i les imatges dels sants metges Cosme i Damià.

L'ermita es custodiada per 4 majorals i la seva festa es celebra el 26 de setembre precedida d'una novena. Quan aquesta festa esdevé en diumenge es celebra de manera jubilar per tota la Vila.

 

Font: http://turisme.albi.cat/vila-ermita.php