Església parroquial de la Mare de Déu de la Jonquera.

Mare de Déu de la Jonquera

 

La tradició popular ens diu que un pastor d’una granja va trobar la imatge de Maria entre unes mates de joncs, aturada allí probablement per una riuada que se l’endugué del lloc on en altre temps l’havia amagat una monja del monestir de Vallbona, per evitar que els moros la profanessin. El pastor la recollí i la mostrà la monjo, que la va portar a Poblet perquè hi fos venerada, però d’allí desaparegué per retornar a la jonquera on havia estat trobada i en aquell lloc posteriorment es va aixecar una creu de fusta, substituïda després per una de ferra.

 

A fora de la vila, de cara a ponent, se li bastí una capella, que té esculpida sobre la llinda de la porta, la data de 1611, la més antiga que se’n coneix. Tanmateix, aquesta capella no és la primera i és bantant més recent que la imatge de la Verge, que, per la seva iconografia, mostra de ser possiblement de l’època romànica, d’últims del segle XII.

   

Font: Santuaris Marians de l'Arquebisbat de Tarragona d'Isidre Saludes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La imatge de la Verge és una talla de fusta molt ben treballada, és romànica, probablement del segle XII, policromada; fa 40 cm, està asseguda i té el Nen assegut al genoll esquerre i recolzat en la ma esquerra.

 

LA SEVA FESTA ÉS EL 21 DE NOVEMBRE